Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Päls & Bad

Pälsvård

Korthåriga marsvin behöver i princip ingen pälsvård. De putsar sig själva och håller sig rena. Att borsta igenom pälsen ibland med en mjuk borste är inget nödvändigt, men kan säkert vara skönt för marsvinet. Fäller det päls kan de också vara ett bra sätt att få bort lösa hårstrån.

Långhåriga marsvin behöver kontinuerlig pälsvård. Det bästa är att klippa pälsen kort, så blir den mer lättskött. Marsvinet får inte ha så lång päls att det tovar sig och blir obehagligt för marsvinet.

Jag håller hårtorken så pass nära eftersom den är inställd på ljummet läge

Jag håller hårtorken så pass nära eftersom den är inställd på ljummet läge

Badning

Marsvin behöver normalt sett inte badas. Men ibland behövs det ex:

  • Om marsvinet har ohyra
  • Om marsvinet blivit smutsigt/luktar illa
  • Om man ska sammanföra två marsvin och vill att båda ska lukta neutralt

Jag har hittills aldrig stött på ett marsvin som gillar att bada. Därför får man ta det lite försiktigt. Jag brukar bada marsvinen i ett stort handfat. Vattnet ska vara lite varmare än ljummet.

Håll marsvinet stadigt så att det inte kan hoppa ur eller sprattla så att det får in vatten i nosen. Jag brukar bada under "rinnande stråle" vilket känns bättre än att tappa upp vatten, så att marsvinet inte kan komma under vattnet. Tala lugnande till marsvinet så det känner sig tryggt. Blöt ner hela marsvinet (förutom ansiktet och nosen). Schamponera in marsvinet noga med ett parfymfritt, milt schampo. Skölj noga bort alla schamporester.

Om det är ohyra som ska badas bort, kan det behövas upprepade shamponeringar, läs noga instruktionerna på shampot.

Helt torrt!

Nu gäller det att få marsvinet torrt igen. Torka marsvinet ordentligt i en handduk. Byt sedan handduk, och sätt marsvinet på ett varmt torrt ställe i handduken (ex. vid en varmvattenflaska, eller i famnen i en filt) tills det torkat lite. Byt till en torr handduk igen!

Sedan kan man torka marsvinet torrt med en hårtork. OBS! Se till att inte hårtorken bränner marsvinet. Använd det "ljumna" läger på hårtorken, eller håll alltid en hand mellan hårtorken och marsvinet så att du tydligt kan känna att det inte blir för varmt. Torka hela marsvinet, glöm inte magen!

Se till att marsvinet är helt torrt innan du sätter tillbaka det i dess bostad.

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt