Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Grönsaker & frukt

Grönsaker och frukter är en mycket viktig del i marsvinets kost. Grönsaker har ett relativt lågt eneriinnehåll, men är fullspäckade med vitaminer och mineralämnen. Nedan presenteras grönsaker, örter, bär och frukter som kan ges till marsvin. För att se vilka näringsämnen respektive grönsak/frukt innehåller, se näringstabellen.

Grönsaker

Blomkål

Blomkål är en bra basgrönsak för marsvin, då den innehåller många nyttigheter och bl.a. är rik på c-vitamin. Tänk dock på att kålväxter i stor mängd kan vara gasbildande.

Brysselkål

Brysselkål (kallas även rosenkål) är en kålsort som ger många små kålhuvuden på samma stjälk. Bra marsvinsmat då den innehåller många nyttigheter.

Groddar

En grodd är ett frö som har börjat att gro. Groddar är lätt att göra själv, ex. Från krasse och linser. Innehåller många nyttigheter och kan ges till marsvin. Jag har dock aldrig haft något marsvin som har ätit groddar, så det verkar inte vara särskilt populärt.

Grönkål

Grönkål har mörkgröna krusiga blad, och finns endast att köpa under vissa tider på året. Grönkål är mycket rikt på c-vitamin och kalcium. Bra marsvinsmat, men bör ges i begränsad mängd p.g.a. det höga kalcium-innehållet.

Gurka

Gurka är en grönsak som innehåller mycket vatten. Ges som godis till marsvin, och brukar vara mycket populärt.

Kålrot

Kålrot är en kålväxt men som vanligtvis används som en rotfrukt. Kålrot är bra marsvinsmat då den innehåller många nyttigheter.

Majs

Majs tillhör familjen gräs. Marsvin kan äta färska majskolvar (skalade), men bör endast äta majs i begränsad mängd då det är relativt energirikt.

Melon

Melon är en slags gurkväxt som innehåller mycket vatten. Melon är perfekt som godis till marsvin under varma sommardagar och brukar verkligen vara populärt. Marsvin kan äta de vanliga melonsorterna såsom vattenmelon, honungsmelon, galiamelon, cantaloupemelon o.s.v.

Morot

Moroten är en rotfrukt, och kan ges som basmat till marsvin. Själv ger jag mina marsvin varsin morotsbit varje morgon. Morötter innehåller mycket betakaroten som är ett förstadium till a-vitamin. Marsvin kan även äta morotsblast, se bara till att den är väl sköljd.

Paprika

Paprika är en grönsak som oftast förekommer i färgerna grön, gul och röd beroende på hur mogen den är. Paprika är rikt på bl.a. c-vitamin och är bra marsvinsmat. Paprika bör dock ges i begränsad mängd då den kan orsaka munsvamp p.g.a. sin syrlighet.

Sallad

Det finns många olika slags sallad ex. Isbergssallad, plocksallad, ruccolasallad o.s.v. Sallad kan ges som godis till marsvin.

Vitkål

Vitkål är en bra basgrönsak till marsvin, då den innehåller flera viktiga vitaminer. Tänk dock på att kålväxter i stor mängd kan vara gasbildande.

Frukt

Apelsin

Apelsin är en citrusfrukt som är rik på bl.a. c-vitamin. Marsvin kan äta apelsin, men det bör ges i begränsad mängd p.g.a. syrligheten.

Banan

Banan är en frukt som innehåller många olika näringsämnen. Den är också energirik, och ju mer mogen bananen är desto mer socker innehåller den. Marsvin kan smaka banan som godis, men det bör inte ges i någon större mängd då detta kan vara farligt för marsvinet. Jag har läst på en engelsk marsvinssida där en marsvinsägare lät sina två marsvin dela på en banan, vilket fick dödlig utgång för båda marsvinen.

Clementin

Clementinen är en citrusfrukt som bl.a. är rik på c-vitamin. Marsvin kan äta clementin, men det bör ges i liten mängd p.g.a. syrligheten.

Kiwi

Kiwi är en frukt som bl.a. är rik på c- e- och a-vitamin. Marsvin kan äta kiwi, men enligt mina erfarenheter så brukar det inte vara så populärt.

Päron

Päron är en frukt som innehåller relativt mycket vatten, men även vissa vitaminer och mineraler. Bör ges i begränsad mängd p.g.a. syrligheten. Brukar uppskattas av marsvin.

Tomat

Tomaten är ett bär (även om den botaniskt sett är en frukt). Tomater innehåller relativt mycket vatten, men även flera vitaminer. Tomater kan ges till marsvin som godis, men bör ges i begränsad mängd då tomater kan orsaka munsvamp p.g.a. sin syrlighet.

Vindruvor

Vindruvor innehåller många nyttiga ämnen, och kan ges till marsvin som godis. Ges dock i begränsad mängd.

Äpple

Äpple är en frukt som innehåller relativt mycket vatten, men även vissa vitaminer och mineraler. Bör ges i begränsad mängd p.g.a. syrligheten. Brukar uppskattas av marsvin.

Bär

Blåbär

Marsvin kan äta både blåbärsris och själva bären. Blåbär innehåller antioxidanter, bland annat lutein som är bra för synen.

Hallon

Hallon är ett bär som bl.a. innehåller c-vitamin och zink. Kan ges till marsvin, men är enligt mina erfarenheter inte så populära.

Jordgubbar

Jordgubbar innehåller många nyttigheter såsom c-vitamin och zink. Jordgubbar kan ges till marsvin, men är enligt mina erfarenheter inte så populärt hos dem.

Smultron

Smultron är ett bär som marsvin kan få smaka som godis.

Örter

Basilika

Basilika är en kryddväxt med en relativt stark doft/smak. Lättodlad ettårig växt. Innehåller många nyttigheter såsom magnesium och zink. Brukar uppskattas mycket av marsvin.

Dill

Dill är en kryddväxt som bl.a. innehåller mycket zink. Brukar uppskattas hos marsvin.

Persilja

Persilja är en kryddväxt som innehåller massor av vitaminer och näringsämnen. Persilja är bl.a. rikt på c-vitamin, zink, natrium, kalcium, kalium och järn. Brukar uppskattas mycket av marsvin. Tänk dock på det höga kalcium-innehållet och ge därför persilja i begränsad mängd.

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt