Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Foder

För att marsvin ska växa och utvecklas som de ska, vara friska och välmående och hålla sin vikt på rätt nivå krävs rätt foder. Marsvin har olika kroppsbyggnad och väger således olika mycket. Det är bra att hålla koll på vikten så att den inte börjar sjunka, det kan vara ett tecken på sjukdom. Beroende på hur mycket dina marsvin rör på sig, krävs också energirikare foder. Stillasittande marsvin däremot bör äta sådant med låg energi- och fetthalt.

Det absolut viktigaste att tänka på när det gäller foder:

  • Massor av hö, varje dag!
  • Friskt vatten, varje dag!
  • C-vitaminrika grönsaker, varje dag!
  • Undvik fröblandningar. Pellets kan ges i liten mängd
  • Introducera nytt foder långsamt! Annars kan marsvinet bli dåligt. Gäller speciellt gräs på våren!

Hö är det absolut viktigaste i marsvinets foder. Se till att ge marsvinet näringsrikt och fräscht hö. Det ska lukta gott och inte damma. Mögligt hö är direkt farligt för marsvinet. Ge marsvinet mycket nytt hö varje dag, även fast det finns kvar från dagen innan. Ta bort hö som marsvinet har kissat på. I djuraffärer finns det höhäckar att köpa, men jag rekommenderar att inte använda dessa. Lägg höet direkt på burbottnen istället. Det är lättare för marsvinet att äta det, och dessutom älskar de att busa runt i det och sova i det!

Har man många marsvin går det åt mycket hö, man kan tjäna mycket på att köpa hö från en bondgård eller ett stall. Där har de också ofta analyser på sitt hö så att man kan se hur pass näringsrikt det är.

Höet är väldigt viktigt dels för att hålla igång marsvinets mage (de är ju betesdjur och äter större delen av dygnet) och dels för nedslipning av marsvinets tänder. För lite hö kan ge övervuxna tänder.

Under sommarhalvåret kan man ge sina marsvin mycket gräs, men de måste ändå alltid ha tillgång till fräscht hö.

Grönsaker

Något annat som är jätteviktigt i marsvinets foder är grönsaker. Fräscha grönsaker ska marsvinet få dagligen. Ge bara fräscha grönsaker, som inte blivit mjuka eller börjat mögla. En bra tumregel är att bara ge marsvinet sådant som är så fräscht att du själv skulle kunna äta det. Det är extra viktigt att marsvinet får i sig c-vitamin, eftersom de liksom människan inte kan producera vitaminen själv. Det finns såklart massor av andra vitaminer och mineraler i grönsaker som är jättenyttiga för marsvin.

Bra basgrönsaker för marsvin är: Vitkål, blomkål, morot, broccoli, kålrot och paprika. Några gånger i veckan kan de få persilja, äpple och päron. Bra godis är gurka, melon och tomat. Läs mer om olika slags grönsaker och frukt här.

När du ska introducera en ny grönsak för dina marsvin, tänk på att deras mage är ovan och ge dem bara små bitar till att börja med, så att de hinner vänja sig.

Kligröt

Något annat man kan ge marsvinen är kligröt. Man blandar lika delar vetekli, vetegroddar och havregryn (gärna fiberberikade) med vatten eller nyponsoppa (osockrad). Blanda till lagom konsistens, låt stå en stund för att svälla och sen är det klart.

Förutom att det innehåller mycket fibrer innehåller det flera viktiga mineraler. Mängden vetegroddar kan varieras eftersom det innehåller mycket energi; minska mängden eller utestlut helt om dina marsvin är överviktiga, öka om dina marsvin växer eller är i behov av att öka i vikt. Använder man nyponsoppa får marsvinen dessutom i sig en del c-vitamin.

Ta bort gröten efter någon timme eftersom den är en färskvara och inte blir så trevlig om den får stå. Se också till att marsvinen inte är kladdiga om munnen och tassarna efter att de har ätit.

Pellets

Pellets kan man ge sina marsvin, men det är absolut inte ett måste. Hö och grönsaker räcker mycket långt. Men om man har marsvin som växer eller som behöver gå upp i vikt kan det vara ett komplement till den övriga kosten.

Köp inte s.k. fröblandningar eller pellets som finns i vanliga livsmedelsbutiker. De innehåller på tok för mycket fett och kalcium, som gör dina marsvin feta och ökar risken för urinsten.

Välj istället ett timotejbaserat pellets med låg fett- och kalciumhalt, som är speciellt anpassat för marsvinets behov. Ett sådant är oxbow som brukar finnas att köpa hos djursjukhus och veterinärer. Det är lite dyrare än "vanlig" pellets, men eftersom marsvin inte behöver äta så mycket pellets räcker det länge, och det skadar inte ditt marsvins hälsa.

Häng inte upp dig på om pelletsen är "c-vitamin berikad" eller inte. Halten c-vitamin i pelletsen sjunker snabbt efter tillverkningen, och är absolut inget som kan ersätta behovet av c-vitaminrika grönsaker.

Müsli och knäckebröd

Annat som man kan bjuda sina marsvin på är müsli, tänk bara på att välja osockrad. Knäckebröd brukar också vara populärt, och är dessutom bra för nedslipning av tänderna.

S.k. marsvinsgodis som säljs i livsmedelsaffärer och i djuraffärer innehåller ofta mycket fett, färgämnen och tillsatsämnen. Marsvin mår mycket bättre av och uppskattar mycket mer ex. maskrosblad, gräs, frukt och grönsaker.

Kom ihåg att introducera nya slags foder sakta och succesivt. Hastiga foderbyten kan orsaka diarré som kan vara direkt farligt för marsvinet. Vänj ex. marsvinen succesivt vid gräs på våren. Sätt inte ut dem direkt i uteburen för att låta dem beta gräs i flera timmar, då kommer de garanterat att må dålligt.

Till sist några saker som marsvin INTE ska äta:

  • Saltsten. Tyvärr säljer djuraffärer fortfarande sådana till marsvin, men det är inte bra för dem! Det är en starkt bidragande orsak till utvecklandet av urinsten.
  • Choklad, chips och godis. Det är ingen bra marsvinsmat överhuvudtaget!
  • Gammalt/mögligt hö eller grönsaker. När det gäller hö ska det vara grönt, lukta gott och inte vara dammigt. När det gäller grönsaker, kan man ha som tumregel att allt som man utfodrar dem med ska vara så pass fräscht att man själv skulle kunna äta det.
Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt