Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Olika typer av underlag i marsvinens bostad

Som underlag i marsvinets bostad ska man ha något material som absorberar urin och lukt. Det finns lite olika varianter, men de vanligaste är:

  • Spån. Det allra vanligaste underlaget. Finns att köpa i stora balar för en överkomlig summa. Det finns dock diskussioner om att dammet i spåner kan påverka marsvinets luftvägar, och att det kan finnas vissa tillsatta ämnen som är cancerframkallande, men jag har aldrig haft några problem och har aldrig hört någon som har problem på grund av spånet, så risken är nog inte särskilt stor. Det finns även andra typer av spån, som spån från Cederträ. Det ska vara mildare, och finns att köpa i välsorterade djuraffärer. Det är dock mycket dyrare, och jag vet inte om det är så mycket bättre egentligen.
  • Toa-lätt. Katt- och smådjursströ som brukar stå bland kattsanden i butikerna. Det är pelleterat papper, som suger upp kisset bra och dessutom dammar det inte. Nackdelarna är att det är ganska hårt för marsvinet att gå på, det har en ganska speciellt doft (enligt mig) och blir dyrt i längden om man har många marsvin.
  • Fleece. Det finns en hel del marsvinsägare som väljer att använda fleecetyg istället. Man bygger helt enkelt upp lager av olika material, exempelvis: tidningspapper, handduk och sist fleece ovanpå. Kisset rinner då igenom fleecetyget och sugs upp av handduk och tidningspapper. Fördelarna med detta underlag är att det dammar inte, är mjukt för marsvinstassarna och minimerar avfallet (tygerna och handdukarna tvättas bara i maskin, använd dock ej sköljmedel!). Nackdelen är att man måste byta ganska ofta för att det inte ska börja lukta.
Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt