Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Marsvin gillar att springa fritt

Något som är jätteviktigt för marsvins välbefinnande är motion. Att få sitta i en liten bur hela dagarna är inte bra för något marsvin. Har man en väldigt stor bostad (som ex. en golvbur med en marsvinsflock i) så kan de troligtvis få sitt rörelsebehov tillfredsställt om bostaden är tillräckligt stor. Bor de däremot i en mindre bostad som de flesta marsvin gör, behöver de få motionen tillgodosedd på ett annat sätt; Genom att få springa fritt på golvet dagligen.

Ge dem stor yta att springa på, så att de kan röra sig ordentligt. Om golvet är halt kan du lägga ut några mattor, filtar eller stora handdukar som de kan gå på. Ställ också ut några hus, rör och annat de kan springa mellan/i/runt. Man kan också lägga ut små matbitar lite här och där så att de får springa runt och leta.

Att få marsvinen trygga med att gå lösa tar oftast lite tid. I början är de lite osäkra, rädda och sitter mest stilla och trycker. Se till att de har möjlighet att gömma sig i början om de vill, sitt med dem på golvet och prata med dem så de känner sig trygga. Såsmåningom kommer de att våga mer, ge inte upp!

Rumsrena?

Det går att få marsvin relativt rumsrena. Kan man ha buren på golvet, kan man se till att de kan hoppa i och ur buren som de vill. Se bara till att inte kanten är för hög, då vågar de inte hoppa! Det får heller inte vara halt där de landar utanför buren, då vågar de kanske aldrig prova igen om de slår sig. Annars kan man göra en eller flera mindre "lådor" med låga kanter som man har spån i. Placera dem i hörnor, eller där du ser att marsvinen kissar. I början kan det vara bra att ha lite handdukar eller tidningspapper där de ska vara, olyckor händer så lätt. Men med tid och lite tålamod, går det att få marsvin tämligen rumsrena.

Se upp!

  • Sladdar måste skyddas, om marsvinet gnager på dem kan det bli skadat och i värsta fall avlida!
  • Trappor och liknande måste blockeras så att inte marsvinen kan ramla ner!
  • Skydda marsvinen från andra husdjur!
  • Skydda marsvinen från krukväxter och annat som inte är lämpligt för dem att äta!
  • Upplys alla i huset/lägenheten om att marsvinen är ut och rör på sig, så att ingen snubblar på dem eller öppnar en dörr oförsiktigt när ett marsvin sitter bakom.
Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt