Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Bostad

Marsvinens bostad är väldigt viktig eftersom det är där marsvinen spenderar stor del av sina liv. Ju större bostaden är desto bättre, då kan marsvinen röra sig mer och blir även motiverade att röra sig mer. De gallerburar som finns på marknaden är ofta alldeles för små och dessutom väldigt tråkiga, marsvin är inga klättrare och gallret känns därför obefogat. Det kan däremot vara motiverat att ha galler om man har andra husdjur som marsvinen måste skyddas i från. Det finns betydligt billigare, snyggare och bättre alternativ och då man dessutom kan anpassa storlek och utseende till platsen där bostaden ska vara genom att bygga en egen bostad ex. av en liggande bokhylla.

Det går naturligtvis också att bygga en bostad av annat än av en bokhylla, endast fantasin sätter gränser. Det går att bygga våningar, balkonger, svängar o.s.v. Det som är viktigt att tänka på är att marsvinen inte ska kunna skada sig d.v.s. inte kunna hoppa ur bostaden och inte kunna ramla ner från ex. en balkong. Eventuella ramper måste vara stadiga och halksäkra och får inte luta för brant.

Så här ser våra marsvins bostad ut. Den stora delen är en billybokhylla med 90cm djup, den mindre delen har vi byggt av hyllplan från en byggbutik. Bottnarna består av spånskiva med pålimmad våtrumsmatta.

Så här ser våra marsvins bostad ut. Den stora delen är en billybokhylla med 90cm djup, den mindre delen har vi byggt av hyllplan från en byggbutik. Bottnarna består av spånskiva med pålimmad våtrumsmatta.

Hur stor ska marsvinens bostad vara?

Ju större desto bättre! Det finns absoluta minimimått för hållande av marsvin som är olagliga att underskrida. Men då dessa mått är så oerhört små tycker jag inte det är siffror man ska kolla på när man bygger bur.  Det är bättre att ta till lite extra till vad man tror är lagom.
Hur stor bostaden ska vara beror först och främst på hur många marsvin som ska bo där. Det ska få plats minst varsitt hus/gömsle, mycket hö och sedan naturligtvis yta däremellan. Den vanligaste marsvin/kanin-gallerburen är cirka 120*60cm stor och fungerar men är i minsta laget för två marsvin. En liggande billy-bokhylla med storleken 202*80 cm är en lagom stor bostad för en mindre flock på cirka 4- 5 marsvin.

Vart i hemmet ska marsvinens bostad vara?

Jag tycker att det är roligt om marsvinen får bo på ett centralt ställe i hemmet, där människor ofta är eller passerar. Då har de även större möjligheter att bli tama. Marsvin trivs bäst i rumsteperatur eller något svalare, runt 16-20 grader. Det är därför klokt att inte ställa marsvinens bostad på ett ställe där solen ofta ligger på. Marsvin är också känsliga för drag och ska därför inte bo ex. nedanför ett dragigt fönster eller stå i tvärdrag. Marsvin är tropiska djur och tål därför inte att bo utomhus året runt som ex. kaniner kan göra.

En säng är skön att vila i!

En säng är skön att vila i!

Vad bör finnas i marsvinens bostad?

Marsvin behöver ha tillgång till rikligt med hö dygnet runt, skippa höhäcken då marsvinen kan skada sig av denna. Servera istället hö i stora högar direkt på bostadens botten. Marsvin ska också ha tillgång till hus/gömslen och det ska finnas minst ett hus/gömsle per marsvin, dygnet runt. Det stämmer inte att marsvin snabbare blir tama om man skippar hus/gömsle, det är snarare tvärtom. Marsvin är flyktdjur och har instinkten att fly och gömma sig när de blir rädda. Därför ska marsvin alltid ha tillgång att göra så. Trähus och tunnlar finns att köpa i djuraffärer men kan med fördel snickras ihop istället. En tom skokartong blir ett roligt hus, likaså små plastpallar.

Mysrullar finns att beställa från marsvinshjälpen, och olika typer av tygbäddar och crashpads finns att beställa på nätet. Min erfarenhet säger att marsvin gärna vill ha något mjukt att vila på.

Matskål är inte nödvändigt då marsvin ändå tenderar att dra ur maten från denna. Jag serverar mina marsvin mat på en vanlig bricka. Något som också måste finnas i marsvinens bostad är vattenflaska. Om man bygger en egen bur av en bokhylla går det bra att använda en cykel-vattenflaskshållare att sätta fast på väggen och sätta vattenflaskan i. Då är det lätt att byta vattnet. Vattenflaskan måste diskas med jämna mellanrum då det kan bilas alger. Själva flaskan rengörs med flaskborste medan själva pipen kan rengöras med en bomullstops.

Underbara mysrullar!

Underbara mysrullar!

Finns att beställa på marsvinshjalpen.se

Finns att beställa på marsvinshjalpen.se


Hustak är roliga att hoppa upp på, och rör är roliga att gå igenom.

Hustak är roliga att hoppa upp på, och rör är roliga att gå igenom.


Detta ska INTE finnas i marsvinens bostad:

Höhäck (marsvin vill ha sitt hö på botten av sin bostad så att de enkelt kommer åt det!)
Saltsten (ökar risken för urinsten)
Hus med fönster (riskerar att fastna)

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt