Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Utställningar gynnar inte marsvin

Det arrangeras marsvinsutställningar närstan varje helg runtom i Sverige. Den högsta statusen har rasklass där marsvin i olika raser tävlar mot varandra i vem som är mest rastypisk. Väldigt många utställare är också uppfödare som ständigt försöker sträva mot perfektionen i sin avel. Perfektion när det gäller de utseendemässiga preferenser som genererar domarnas gillande. Utseendet går alltså i första hand och andra egenskaper, såsom hälsa och temperament, går alltför ofta i andra hand.

För att komma framåt i aveln är det många som föder upp i stor skala. Chansen att få fram bättre och bättre djur tordes ju öka om många marsvinskullar föds. Men det blir ju även många marsvin som inte fyller kriterierna - det kan ex. vara marsvin som har ett litet veck på örat, det kan vara en felaktig nyansskiftning i pälsen och det kan vara en nos som inte är trubbig nog. Det blir massor av "överskottsdjur" som behöver nya hem.

Marsvin som tas med på utställningar sitter också långa dagar/helger i transportburar, långhåriga marsvin får sin päls rullad och vissa långhåriga marsvin får bo ensamma för att inte burkompisar ska kunna tugga på deras päls. Inför utställningar trimmas pälsen på vissa raser vilket innebär att massor av hårstrån rycks bort med pincett. Jag har själv bevittnat detta ett antal gånger och det är inte svårt att se hur obehagligt marsvinet tycker att det är.

Jag ser inget i utsällningsvärlden som gynnar marsvin. Det är bara för människans skull, och leder såvitt jag kan se endast till nackdelar för marsvinen. Jag kan lova att det inte finns ett enda marsvin som tycker att det är "roligt" att åka på utställning. Däremot blir marsvinen mer eller mindre stressade.

Jag vill uppmana alla att i första hand tänka på sina djur och deras välmående. Friska och lyckliga marsvin är det bästa pris du kan få! Vill du träffa likasinnade - människor som har marsvinens bästa i fokus - är utställningar inte rätt plats att åka till...

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt