Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Långhåriga raser

SCh eternitys Cattrina (bilden kommer från Eternitys)

SCh eternitys Cattrina
(bilden kommer från Eternitys)

Sheltie

En sheltie har slät och lång päls. På utställningar kan sheltien anitgen ha bena eller man (manen är pälsen som växer från öronen och över nacken). Pälsen ska vara jämnlång, så att den uppifrån sett bildar en halvcirkel.

SV-06 SCh Teklas Ragititag (bilden kommer från Eternitys)

SV-06 SCh Teklas Ragititag
(bilden kommer från Eternitys)

Texel

En texel har lång och lockig päls. Huvudet ska ha krusig, utstående päls och morrhåren ska vara lockiga. På utställning ska texeln presenteras med bena. Pälsen ska vara jämnlång, så att den uppifrån sett bildar en halvcirkel.

SCh Eternitys Black Angel (bilden kommer från Eternitys)

SCh Eternitys Black Angel
(bilden kommer från Eternitys)

Coronet

En coronet har slät och lång päls, samt en coronet (virvel) i pannan. Coroneten ska vara jämn, symmetrisk och följa huvudets form. På utställning ska coroneten presenteras med bena. Pälsen ska var jämnlång, så att den uppifrån sett bildat en halvcirkel.

BIR-04 NordjrV-04 SCh NCh Idefix Guava (bilden kommer från Idefix)

BIR-04 NordjrV-04 SCh NCh Idefix Guava
(bilden kommer från Idefix)

Merino

En merino har lång och lockig päls, samt en coronet (virvel) i pannan. Coroneten ska vara jämn, symmetrisk och följa huvudets form. Huvudet ska ha krusig, utstående päls och morrhåren ska vara lockiga. På utställning ska merinon presenteras med bena. Pälsen ska vara jämnlång, så att den uppifrån sett bildar en halvcirkel.

Okänt marsvin.

Okänt marsvin.

Peruan

En Peruan har slät och lång päls. Den har två rosetter (virvlar) på baken som gör att pälsen växer framåt, och även lugg. I utställningssammanhang kammas pälsen jämt ut från hela kroppen (även över huvudet) så att intrycket blir en cirkel.

SCh Idefix Matilda Mat-Vilda (bilden kommer från Idefix)

SCh Idefix Matilda Mat-Vilda
(bilden kommer från Idefix)

Alpaca

En alpaca har lockig och lång päls. Liksom peruenen har alpacan två rosetter (virvlar) på baken som gör att pälsen växer framåt, och lugg. På utställningar kammas alpacans päls jämt ut från kroppen för att ge intryck av en cirkel.

Coronas Ode To Ochrasy (bilden kommer från Isolas)

Coronas Ode To Ochrasy
(bilden kommer från Isolas)

Lunkarya

Lunkaryan är en svensk marsvinsras! Det är den enda långhåriga rasen som har en dominant lockighet och sträv päls. Den finns som Lunkarya peruan, Lunkarya Coronett och även som Lunkarya Sheltie.

Rasen är ännu inte godkänd inom SMF, men det är på gång. Lunkaryor får ställas ut i rasklass under dispens detta året.

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt