Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Korthåriga raser

Enebacken's Canistra (bilden kommer från Moonias)

Enebacken's Canistra
(bilden kommer från Moonias)

Self

En self är ett enfärgat, släthårigt (korthårigt) marsvin. Det finns i 14 godkända färger (se färger). Kroppen ska vara kort och kompakt med breda och höga skuldror. Nacken ska vara djurets högsta punkt. Färgens nyans och jämnhet och kroppsformen är det viktigaste hos en self.

På bilden till höger är en self cream.

JumJums Nightwish (bilden kommer från JumJums)

JumJums Nightwish
(bilden kommer från JumJums)

Nonself

En nonself är ett flerfärgat, släthårigt korthårigt marsvin. Det finns i tio olika teckningar (se teckningar). Varje teckning har särkilda krav för hur marsvinet ska vara tecknat. Färgernas intensitet och renhet är viktiga. Kroppsformen ska vara som hos en self, men mindre avvikelser accepteras.

På bilden till vänster är en chocolate dalmatiner.

JumJums Grace (bilden kommer från JumJums)

JumJums Grace
(bilden kommer från JumJums)

Crested

En crested är ett släthårigt korthårigt marsvin med en crest (virvel) i pannan. En crested kan antinge vara enfärgad i någon av de godkända färgerna, eller tecknad i någon av de godkända teckningarna. Kroppsformen ska vara som hos en self. Engelsk crested har samma färg på kropp och crest, medan den amerikanska har crest i en annan färg.

På bilden till höger är en engelsk crested PE golden

SV-06 SCh Dovne (bilden kommer från JumJums)

SV-06 SCh Dovne
(bilden kommer från JumJums)

Satin

Satin är ett släthårigt korthårigt marsvin med silkeslen, blank päls. Satinglansen beror på att hårstråna har ett genomskinligt skikt som reflekterar ljuset på ett annorlunda sätt. Satinen kan antingen vara enfärgad i någon av de godkända färgerna, eller tecknad i någon av de godkända teckningarna. Pälskvalitén och glansen är det mest rastypiska hos en satin. Kroppsformen ska vara som hos en self.

På bilden till vänster är en satin DE golden

Myosotis Tindra (bilden kommer från Luneas)

Myosotis Tindra
(bilden kommer från Luneas)

Satincrested

Satincresten är helt enkelt en satin med en crest (virvel) i pannan. En satincrested ska ha en bra pälskvalité och glans, samt en crest med rätt placering och form. Kan antingen vara enfärgad i någon av de godkända färgerna, eller tecknad i någon av de godkända teckningarna.

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt