Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Anatomi


  Marsvin ska ha en limpformad kropp med lagom hull. Marsvin är olika stora i kroppen och väger således olika mycket - någonstans mellan 900-1200 g brukar de flesta marsvin väga.

  Marsvinet har kort nacke, kraftig kropp och korta ben. Magen är stor och rund. Marsvinet har fyra tår på vardera framtass och tre på vardera baktass. Marsvinets öron kan ha olika form och storlek, allt från mer uppåtstående till mer nedåthängande. Bakom varje öra finns ett kalt område som saknar päls.

  Det finns många olika slags raser och färger till följd av avel. Marsvin är hälgångare. De blir ca 25-30 cm långa. Marsvinets kroppstemperatur ligger mellan 36.5 och 39.5 grader. Marsvinets hjärta slår 230-380 slag per minut. Marsvin andas 42-104 gånger per minut. Marsvinets skelett består av 258 ben.

  Marsvinet har 20 tänder, varav 16 är kindtänder som inte är synliga eftersom de ligger långt in i munnen. Kindtänderna använder marsvinet för att tugga, och gör detta sidledes med ungefär 200 tuggningar i minuten. De fyra framtänderna används för att bita tag i saker. Marsvin har sina tänder redan då de föds. Eftersom marsvinets tänder ständigt växer är det viktigt att det får fri tillgång till hö, och gärna annat såsom grenar och knäckebröd att gnaga på, annars kan marsvinets tänder bli övervuxna och marsvinets tänder behöver åtgärdas hos veterinär.

  Marsvinets sinnen

  Syn

  Marsvinet har relativt stora ögon som är placerade på vad sida av huvudet. Marsvinet har ett brett synfält, som gör det möjligt för dem att upptäcka faror som kommer såväl uppifrån, bakifrån, från sidorna eller från marken. Däremot kan det inte se rakt framåt, t.ex. vad det äter. Marsvinets synförmåga är inte jättebra, men de kan se rörliga föremål såväl som färger. Hur pass långt de ser är svårt att säga.

  Hörsel

  Marsvinets hörselförmåga är väldigt bra, de kan bl.a. höra frekvenser som det mänskliga örat inte kan. Man märker att de använder sig mycket av sin hörsel i sin kommunikation med andra marsvin, och med människor. De har väldigt många läten för sig, och reagerar starkt när andra marsvin låter. Jag har provat att spela upp marsvinsljud från internet för mina marsvin -och fått starka reaktioner! De liksom stelar till, sitter alldeles stilla och undrar vem det är som låter. De lär sig också fort att förknippa olika ljud med mat, ex. prasslande plastpåsar, potatisskalaren, när kniven skär mot skärbrädan, kylskåpsdörren etc.

  Lukt

  Marsvinets luktsinne är mycket välutvecklat. Det kan exempelvis känna på lukten om ett marsvin tillhör flocken eller inte. Om man exempelvis badar sitt marsvin, undersöks det noga utav burkompisarna efterråt. Såhär brukar han/hon ju inte lukta! De undersöker mycket med hjälp av lukten. Viss mat smakar de inte ens på när de känt lukten av den.

  Smak

  Smak är nära sammanlänkat med lukten, men det är okänt hurpass väl marsvinet uppfattar olika smaker. Smak innefattar sött, surt, salt och beskt. Och visst ser jag hur mina marsvin reagerar då de t.ex. får smaka på en sur apelsin –de gör i princip en sur grimas. Så visst uppfattar de smak. Lukt däremot, är ju det som vi tänker på när vi menar smak, alltså ex. smaken av apelsin, choklad eller vad det nu kan vara. Prova själv att hålla för näsan när du äter, så känner du att det enda du upplever är surt, sött, salt och beskt –medan själva ”smaken” (lukten) går förlorad.

  Känsel

  Känseln är ett viktigt sinne för Marsvin. De har morrhår som runt ögonen, munnen och näsborrarna, som är väldigt känsliga och hjälper marsvinet att orientera sig i mörker. Eftersom marsvinet inte kan se vad det äter, är känseln och lukten mycket viktiga för marsvinet när det ska äta.

  Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt