Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Varbölder

Marsvin kan få sår som så småningom utvecklas till varbölder. Detta kan de få ex. genom att sticka sig på höstrån. Halsen är ett vanligt ställe som varbölder bildas på, men de kan även komma på andra ställen på kroppen.

Upptäcker du ett litet sår på marsvinet kan du trätta det med jodopax två gånger om dagen tills det är läkt. Har det däremot hunnit utvecklas till en böld, måste det tömmas på var. Har bölden ett öppet sår kan man själv klämma ut varet och tvätta med lika delar vatten och väteperoxid, två gånger om dagen tills såret är borta. Spricker bölden inte av sig själv inom ett par dagar måste man uppsöka en veterinär som öppnar och tömmer bölden, sedan kan man göra det själv hemma. Antibiotika kan behövas.


Ovan är marsvinet Starlight's sweet miss blue "Tilda" som fick en varböld precis vid ögat. När bölden sitter nära ögonen, munnen eller nosen bör man skölja med koksaltlösning (finns på apoteket). Marsvinet behöver oftast antibiotika. Behandlas i övrigt som jag beskrivit ovan - bölden måste tömmas regelbundet på var, ända tills den har läkt.

Den nedre bilden till höger visar marsvinet 3 dagar efter att bölden sprack, och hon blev helt återställd. Tack Anna för lånet av bilderna! Annas hemsida

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt