Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Urinsten

Symtom på urinvägsinfektion och urinsten är att marsvinet kvider när det kissar och/eller blodig urin, samt att det kissar oftare än normalt. Det kan också kisa med ögonen när det kissar, på grund av smärtan. En veterinär bör undersöka marsvinet för att konstatera vad som är problemet.

Urinstenar är hårda, stenliknande formationer som bildas i marsvinets blåsa eller njurar, vilka skaver när marsvinet ska kissa. Därav gör det ont, och marsvinet kvider. Det är inte helt fastställt exakt vad det är som orsakar urinsten, men de kan bero på för mycket kalcium i kosten (se näringstabellen för att se kalciumhalten i olika grönsaker. Många slags pellets innehåller också en hög halt kalcium, läs mer om pellets här). Benägenheten att drabbas av urinsten verkar också till viss del vara ärftlig.

För att fastställa om marsvinet har urinstenar tar veterinären röntgenbilder eller gör ett ultraljud. Det kan bli nödvändigt att operera bort stenarna, annars kan de tillslut göra det omöjligt för marsvinet att kissa.

Ett marsvin som haft urinsten kan lätt drabbas igen, och bör därför ha en så kalciumfri kost som möjligt (absolut ingen salt/mineral-sten). Även c-vitamin kan hjälpa djuret att hålla sig friskt.

Källa: Guineapiglopaedia av Margaret Elward & Mette Ruelokke

Länktips
Guinealynx

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt