Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Tumörer

Marsvin kan liksom andra djur drabbas av tumörer. Är de synliga är de lätta att upptäcka, och ser man att det inte är en varböld det rör sig om bör man kontakta veterinären som kan operera bort den. Är tumörerna däremot inuti kroppen kan det vara svårare att upptäcka dem. Vanligtvis uppvisar inte marsvin symtom förrän tumören växt sig stor, och det ofta inte finns mycket att göra för att kunna hjälpa marsvinet.

Tumör betyder helt enkelt svulst och tumörerna kan indelas i godartade (benigna) och elakartade (maligna).

Elakartad tumör

En vävnadsbildning i kroppen utan någon fysiologisk funktion. När en tumör sprider sig (metastserar) och tillväxer används begreppet cancer. Cancer omnämns ofta som om det vore ett enhetligt begrepp.

En malign (elakartad) tumör är alltså en cancertumör. En malign tumör kan invadera och förstöra omgivnande vävnader och organ, och kan orsaka spridning till andra delar av kroppen, metastasering. Vanligtvis betraktas cancer som en undergrupp bland tumörerna.

Den godartade tumören saknar rötter och sprider sig inte. Många gånger ligger en sådan, godartad tumör liksom innesluten i en kapsel. Ofta kan ett cellprov (biopsi) vara nödvändigt för att ge besked om huruvida en tumör är godartad eller elakartad (cancer)

Cancer kan utvecklas i alla typer av vävnader, även om vissa former av cancer är vanligare än andra. Såsom de två vanligaste formerna talar man om karcinom (utgående från epitelvävnad) respektive sarkom (utgående från bindväv, ben eller muskler).

Godartade tumörer

Är mycket vanliga godartade tumörer, inte sällan mångfaldigt förekommande, innehållande normal fettväv. Vid generell viktökning tillväxer även lipomen i storlek.
Tumören omges av en tunn kapsel vilket gör att den känns distinkt avgränsad från omgivande underhudsfett. Lipomet utgår inte sällan från djupare strukturer som muskelhinna eller bindvävsstråk mellan muskeltrådarna och kan därvid vara synnerligen besvärligt att operera bort i sin helhet. De har en MJUK, ELASTISK konsistens vid tryck.
Ibland innehåller lipomen kraftiga bindvävsstråk vilka ger dem en hårdare och fastare konsistens.

Behandling

När och om lipomen vållar besvär i form av smärta, eller då diagnosen är osäker, tas lipomen bort kirurgiskt. Extremitetslipomen är synnerligen enkla att avlägsna.
Vid lipom på bålen (speciellt på rygg och skuldror) och i nacken är operationen oftast av betydligt större svårighetsgrad. Hela lipomet måste skalas ut vilket kan vara väldigt besvärligt. Det sitter ofta brett an mot muskelhinnan och ibland finns utlöpare in bland muskelfibrerna.

Atherom (Talgkörtelcysta)

Atherom är en benign (ofarlig) retentionscysta som innehåller talg. Den uppstår när utförsgången från körteln blivit tilltäppt. Kan uppträda var som helst på kroppen men är vanligast i hårbevuxet område, företrädesvis i hårbotten. Cystan kan nå imponerande storlek om den lämnas obehandlad ( apelsinstorlek ). Vid undersökning finner man en, i allmänhet, rundad resistens som sitter förankrad i huden (via utförsgången) men är fritt förskjutbar mot underlaget. Känns "fjädrande, elastisk" till konsistensen.
Vissa individer bildar multipla atherom utan känd anledning.

Behandling

Behandlingen av atherom är kirurgisk. Operation är motiverad när och om man upplever subjektiva besvär, eller efter upprepade infektioner. Det är synnerligen viktigt att inget blir kvar av kapseln vid operationen eftersom detta med automatik innebär att den återkommer. Cystan bör vara minst av en ärtas storlek när den opereras, eftersom det annars kan vara svårt att säkerställa att den blir borttagen i sin helhet.

Det är meningslöst att operera ett atherom som nyss tömt sig spontant ( spruckits av sig själv) eller nyligen skurits upp (vid infektion). Vid behov skär man upp det infekterade atheromet som töms på var och retinerad talg men man försöker inte att ta bort hela cystan eftersom detta kan medföra att infektionen sprids.

Incisionen hålls öppen med hjälp av ett dränage under något dygn. Man kan försöksvis lägga in en liten bit av spetsen på en lapispenna i den öppnade cystan. Vid återbesök efter 24-48 timmar kan man ibland fiska ut den skrumpnade kapseln varvid (om man lyckas) atheromet inte återkommer.

Denna info kommer från Merlins marsvinsfakta (med tillstånd)

VARNING FÖR OTÄCKA BILDER! Är du känslig för operationsbilder ska du inte bläddra ner längre på denna sida.

Nedan följer bilder från en tumör-operation! Det är 1-åriga Michigan som har drabbats. För att läsa hela historien om hur operationen gick till och se ännu fler bilder, kika in på http://www.merlinsmarsvin.se/

Här syns storleken på tumören, ungefär lika stor som ett plommon. Den sitter under magen, precis vid bröstvårtan.

Här syns storleken på tumören, ungefär lika stor som ett plommon. Den sitter under magen, precis vid bröstvårtan.

Här är allt klart för ingreppet. Veterinären gör det första "snittet" med sax.

Här är allt klart för ingreppet. Veterinären gör det första "snittet" med sax.

Det blöder kraftigt, vilket inte är bra då marsvin är känsliga för kraftiga blödningar.

Det blöder kraftigt, vilket inte är bra då marsvin är känsliga för kraftiga blödningar.

Här tas tumören bort.

Här tas tumören bort.

Ihopsydd och klar.

Ihopsydd och klar.

Såhär stor var tumören! Den visade sig vara elakartad.

Såhär stor var tumören! Den visade sig vara elakartad.

Här får Michigan streptocilin salva i såret i förebyggande syfte.

Här får Michigan streptocilin salva i såret i förebyggande syfte.

Foto:Merlin, bilderna används på denna sida med tillstånd och är skyddade av Copyright.

Tusen tack att jag får använda bilderna på min sida!

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt