Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Tandfel

Tandfel kan antingen vara medfödda, eller orsakas av felaktigt foder. Eftersom marsvinets tänder ständigt växer måste det ha fri tillgång till hö då detta bl.a. hjälper till att slipa ner marsvinets tänder. Ett marsvin som har problem med sina tänder får svårt att äta hårda saker som måste tuggas. Gör man inget åt det kan marsvinet tillslut inte äta alls. Växer tänderna snett kan man bli tvungen att klippa tänderna med jämna mellanrum. Gäller det de inre tänderna måste en veterinär få undersöka djuret, då det är svårt att se de inre tänderna överhuvudtaget. Med hjälp av instrument och ofta narkos, kan veterinären kontrollera och eventuellt åtgärda tandfel hos de inre tänderna.

Det kan också hända att marsvinet förlorar sina framtänder p.g.a. fall. Eftersom tänderna ständigt växer kommer de såsmåningom att växa ut igen. Men under tiden är det viktigt att se till att marsvinet kan äta ordentligt. Man kan t.ex. riva grönsakerna, och ge marsvinet kligröt.

Detta marsvin har slagit ut sina framtänder. En liten bit av den ena framtanden finns kvar. Dessa framtänder växte ut på någon månads tid.

Länktips
Guinealynx

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt