Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Ögonsjukdomar

Fatty eye

Marsvin kan drabbas av olika slags ögonproblem. Ett av dem kallas ”fatty eye”, och visar sig genom att den undre ögonkanten hänger och bildar en slags fettpåse. Detta går inte att bota, men påverkar inte marsvinets allmäntillstånd. Man bör inte avla på marsvin med detta problem.

Grå starr

Marsvin kan också få grå starr, som visar sig som en grå hinna över ögat. Detta går inte heller att behandla, men marsvinet klarar sig ofta bra trots nedsatt syn.

Glasöga

Marsvinet kan också drabbas av glasöga. Det ser ut som en fläck i ögat som tappat färgen och blivit genomskinligt. Detta kan inte behandlas, men marsvinet lider inte av det.

Inrullat ögonlock

Inrullat ögonlock kan vara besvärligt för marsvinet, eftersom pälsen då skaver i ögat, och ögat får en gråvit hinna. Detta är ganska vanligt hos marsvinsungar, och genom att man flera gånger om dagen masserar ut det inrullade ögonlocket samt stryker ut pälsen under ögat med lite vaselin försvinner det oftast inom ett par veckor.

Ögoninflammation

Marsvin kan också drabbas av ögoninflammation. Det kan bero på att marsvinet fått in något i ögat (ex. höstrå) eller genom ett bett från ett slagsmål. Marsvinets öga blir då irriterat, rinnande eller varigt, och det kan även knipa ihop ögat. Låt en veterinär titta på marsvinet, som ser till att marsvinet får rätt behandling i form av ex. ögondroppar eller antibiotika.

Till vänster: "äggskalsöga", d.v.s. benmetaplasi i ögat, även fatty-eye samt antydan till katarakt. (Foto: Ida Högberg) Till höger: Fatty eye, Cena´s Bally Hoo. (Foto: Torpstigens)

Till vänster: "äggskalsöga", d.v.s. benmetaplasi i ögat, även fatty-eye samt antydan till katarakt. (Foto: Ida Högberg) Till höger: Fatty eye, Cena´s Bally Hoo. (Foto: Torpstigens)

Foto: Margareta

Foto: Margareta

Cherry Eye

Cherry eye eller "Körsbärsöga" innebär att en tårkörtel blivit förstorad och tränger fram vid ögat. Detta brukar inte orsaka marsvin något obehag. Det händer att den "försvinner" tillbaka in bakom ögat, men den kan också stanna kvar.

Såhär såg ögat ut när vi upptäckte skadan. Dagen innan var ögat helt svart och normalt.

Såhär såg ögat ut när vi upptäckte skadan. Dagen innan var ögat helt svart och normalt.

Efter veterinärbesöket syns skadan tydligare. Det syns här till höger i ögat.

Efter veterinärbesöket syns skadan tydligare. Det syns här till höger i ögat.

Här har jag fyllt i skadan med grön färg. Så här tydligt syntes skadan hos veterinären när hon färgade ögat.

Här har jag fyllt i skadan med grön färg. Så här tydligt syntes skadan hos veterinären när hon färgade ögat.

Skadat öga

Marsvin kan skada sina ögon exempelvis genom att något litet föremål kommer in i ögat  (spånbit, höstrå), eller på grund av att ögat kommer emot något (ex. ett annat marsvins tänder). Det kan då uppstå en inflammation som gör att ögat blir ljust och grumligt, rinnigt eller varigt. Ibland kisar marsvinet eller kniper ihop med ögat. Uppsök veterinär så snabbt som möjligt! Nedan följer en liten berättelse om när mitt marsvin Lillemo skadade sitt öga:

Lillemo's öga

Den 7:e augusti upptäckte vi att något var fel med Lillemos öga. Dagen innan hade det sett helt normalt ut, men idag var det alldeles ljust och grått, liksom dimmigt. Ögat är också rött runtomkring där det annars är vitt. Hon beter sig precis som vanligt - äter, går omkring, kliar sig inte o.s.v. Ögat är varken klibbigt eller rinnigt.

Vi ringer ner till djurkliniken, och får tid 1 timme senare. Veterinären undersöker först Lillemo från topp till tå - känner, klämmer, för att se hur hennes allmäntillstånd är. Hon hittar inga övriga problem, och övergår då till ögat. Först undersöker hon ögat med en lampa, för att försöka avgöra om hon ser med ögat eller inte. Det visar sig vara ganska svårt. Hon försöker släppa en bomullstuss på de olika sidorna av huvudet för att se om hon reagerar och alltså ser - men hon är inte så intresserad av tussen så hon reagerar inte på någon sida. Då "petar" veterinären i luften nära ögat för att se om hon har reflexer att stänga ögat, och hon tycker att hon visar tecken på detta även på det skadade ögats sida.

Sedan går undersökningen vidare till att kontrollera hornhinnan i ögat, för att se om denna är skadad. Veterinären häller då i något som heter "Flourescein" i ögat, som har en grön färg. Veterinären förklarar att denna färg inte fastnar på hornhinnan, men däremot på den vävnad som finns under hornhinnan, och på så sätt kan man se om hornhinnan är skadad. Och mycket riktigt - en liten grön trekant, ungefär 2 mm lång syns tydligt i Lillemos öga. Veterinären förklarar att eftersom det trekantiga gröna området inte har några mörka fläckar i sig, har inte skadan gått djupare än så. Ögat har blivit ljust och grumligt, då ögat har blivit inflammerat. Det röda som syns runt ögat är blodkärl som bildats för att läka skadan.

Lillemo får en spruta med "metacam" i nacken, som verkar antiinflammatoriskt och smärtstillande. Vi får även med oss två doseringssprutar med metacam som ska ges i munnen två gånger under de följande två dygnen. Hon får även recept på ögondroppar som heter "Chloromycetin", som ska ges 1 droppe i ögat 3 ggr dagligen i 10 dagar. Vi behandlar enligt denna ordination, och kan snabbt se förbättringar i ögat. Bara ett par dagar efter veterinärbesöket har ögat blivit mörkare, det röda har försvunnit helt och efter en vecka ser ögat helt normalt ut. Men vi fortsätter förstås med ögondropparna alla 10 dagar, så att ögat har läkt ordentligt.

Skador i ögat kan orsakas av att något kommer in i ögat - en liten spånbit, hö eller något annat. Men i Lillemos fall, där skadan var så pass trekantig och symmetrisk, tror jag snarare på att det är orsakat av en tand. Någon av hennes burkompisar har råkat skada henne då de gnabbats med henne.

Det är viktigt att uppsöka veterinär så snabbt som möjligt om ett marsvins öga ser onormalt ut, annars kan synen påverkas permanent.


Länktips
Guinealynx

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt