Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Njursjukdomar

Njurproblem får samma slags symtom som diabetes; marsvinet magrar av och börjar dricka mycket. Orsakerna till njurproblem kan vara foderrelaterade, men kan också bero på bakterier och virus.

När väl symtomen börjar har sjukdomen ofta gått väldigt långt. Eftersom njurarna är så effektiva, fungerar de fram till 75 % av njurvävnaden är förstörd, och marsvinet har än så länge inga märkbara symtom. Marsvinet får svårt att ta upp protein, som istället följer med urinen ut, och börjar därför magra av. Njurarna förlorar också sin förmåga att behålla vatten, vilket medför att marsvinet kissar oftare och måste därmed dricka oftare för att inte torka ut.

En veterinär måste genom att analysera marsvinets urin se om det finns spår av protein (alltså njurproblem) eller spår av glukos (diabetes) i, för att kunna konstatera vad marsvinet har för problem. Tyvärr finns det ännu inget botemedel eller specialkost för marsvin med njurproblem.

Källa: Guineapiglopaedia av Margaret Elward & Mette Ruelokke

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt