Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Diabetes

Insulin är en hormon som är viktigt för transporteringen av glukos (socker) från blodet till celler, där det används som energikälla för cellens alla livsprocesser. Diabetes gör att insulinproduktionen hämmas, vilket gör att cellerna inte får tillräckligt mycket socker (energi). Istället börjar cellerna använda sig av andra energikällor såsom fett och protein, som tas från djurets kroppsreserver. Marsvinet börjar därför gå ner i vikt. Samtidigt stiger glukos koncentrationen i blodet, och för att halten inte ska bli för hög tar det vägen ut genom marsvinets urin. För att glukosen ska kunna ta denna väg behövs vätska, och därför börjar ett djur som drabbas av diabetes att dricka mer och mer ju längre sjukdomen fortskrider.

För att diagnostisera diabetes måste en veterinär undersöka marsvinets blod och urin för att kontrollera mängden glukos. Det finns tyvärr ingen insulinbehandling för marsvin ännu.

Källa: Guineapiglopaedia av Margaret Elward & Mette Ruelokke

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt