Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

C-vitaminbrist

Marsvin har inte förmågan att själva producera C-vitamin, och därför är det viktigt att de får i sig tillräckligt genom sin dagliga kost. I näringstabellen kan du se lämpliga grönsaker som kan täcka upp detta behov. Får marsvinet c-vitaminbrist kan det innebära allvarliga konsekvenser för marsvinets hälsa.

Marsvinet kan bli förlamat i bakkroppen eller drabbas av skörbjugg. Bakdelsförlamning kan ha andra orsaker än c-vitaminbrist, så det är viktigt att en veterinär får konstatera orsaken. C-vitaminbrist kan också leda till skörbjugg.

Symtom på skörbjugg är dålig aptit, svullna och ömma leder och revben, ovilja att röra sig, hämmad utveckling av ben och tänder, spontana blödningar i ex. tandköttet osv. Det är viktigt att marsvinet får komma till en veterinär som kan konstatera problemet, och börja behandla marsvinet med vitamintillskott för att häva bristen. Ju tidigare marsvinet får hjälp, desto större chans har det att klara sig!

Länktips
Guinealynx

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt