Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Static

Static är kvalster som lever av marsvinets hud- och pälsavlagringar. De är väldigt små och ser ut som små prickar som sitter fast på hårstråna. De brukar samlas runt baken, under hakan och på kinderna på marsvinet. De orsakar inget obehag för marsvinet, men är inte så trevliga att ha att göra med. De kan framförallt vara svåra att bli av med. Har man flera marsvin måste alla behandlas även om man inte hittar static på dem, de kan vara svåra att se.

Man kan bada marsvinen i ohyreschampo, eller få starkare medel utskrivna av veterinär ex. sebacil. Ivomec ska inte användas vid static eftersom det bara hjälper invärtes, mot ex. sellnic som lever på marsvinets blod. Bad måste upprepas 2-3 gånger så att alla statics + ägg dör. Glöm inte att rengöra bur och alla tillbehör noga vid varje omgång!

Foto: Ida Högberg

Foto: Ida Högberg

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt