Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Sellnic

Sellnic är en slags ohyra som också kallas för skabb, och är mycket smittsamt mellan marsvin. Sellnic är ett slags kvalster som gräver gångar i marsvinets hud, vilket orsakar klåda. Andra symtom är att marsvinets allmäntillstånd påverkas, och i senare stadier får marsvinet hårlösa områden på kroppen p.g.a. allt kliande. Marsvinet reagerar vid beröring. Tillslut bildas sår och sårskorpor och stora pälslösa områden. Sellnic kan ligga vilande och plötsligt bryta ut p.g.a. stress eller liknande. Därför kan ett marsvin "plötsligt" få sellnic, trots att det inte varit i kontakt med utomstående marsvin på länge.

Om du misstänker att ditt/dina marsvin har sellnic (vilket tyvärr inte är så ovanligt) måste du kontakta veterinären så fort som möjligt. Veterinären brukar behandla med Ivomec (spruta eller oralt) eller stronghold (droppe i nacken). Behandlingen brukar upprepas 2-3 gånger. Man måste även behandla marsvinets burkompisar även om de inte uppvisar några symptom, eftersom de ändå kan vara smittbärare. Det är också viktigt att sanera marsvinens bostad och alla hus/tunnlar/handdukar/borstar o.s.v. vid varje behandlingstillfälle.

Sellnic är mycket plågsamt för marsvinet, och kan obehandlat leda till döden.

Foto: Ida Högberg

Foto: Ida Högberg

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt