Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Ringorm

Ringorm är en svampinfektion som kan drabba marsvin såväl som andra djur och människor, och smittar emellan dessa. Därför är det viktigt att vara uppmärksam om sina marsvin drabbas av ringorm, då även andra djur och människor i hushållet kan behöva behandlas.

Ringorm smittar via direktkontakt men även via luftburna sporer, och därför kan djur som inte har haft direktkontakt ändå ha smittats. Unga djur och barn är extra känsliga för att drabbas. Marsvin kan bära på smittan utan att visa symptom och i sin tur fortsätta att sprida smittan. Det är därför viktigt att alla djur behandlas och att burar, hus, handdukar o.s.v, och även omgivningen saneras så att inga sporer finns kvar.

Symptom för ringorm på marsvin varierar från ett lätt håravfall till hårlösa fläckar eller inflammationer i huden. Marsvinet kan drabbas var som helst på kroppen, men drabbas vanligtvis runt huvudet, i nacken eller i ansiktet. Ringorm kan klia och irritera huden.
Veterinärundersökning behövs för att kunna diagnosticera ringorm, och för att få rätt slags behandling. Om du har andra sällskapsdjur hemma, kom ihåg att berätta detta för veterinären.

På människor ser ringorm lite annorlunda ut. Man kan få ringorm vart som helst på kroppen, men vanligtvis brukar man få det på magen, armar, ben eller i ansiktet. Ringorm uppträder som ringformade, rödaktiga förändringar på huden.

Källor:
Richardsson (2000) Diseases of Domestic guinea pigs
Ruelokke & Elward (2003) Guinea Piglopaedia
Sjukvårdsrådgivningen

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt