Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Munsvamp

Munsvamp ser ut som skorv mellan läpparna och i mungiporna, men kan även finnas inuti munnen och se ut som mörk sörja som sitter fast bakom framtänderna.

Munsvamp kan bero på flera olika saker:

  • Känslighet för syrliga grönsaker i kosten, ex. äpple och tomat
  • Bakteriell infektion
  • Jästinfektion/Svampinfektion
  • Virusinfektion

Det kan också vara en kombination av några av dessa orsaker.

Om det beror på en bakteriellinfektion behandlas det med antibiotikasalva. Är det en svampinfektion kan man använda svampsalva, ex. pevaryl. Är det både en jästinfektion och bakteriellinfektion kan man använda t.e.x. fucidin comp. som innehåller kortison och antibiotika, kortison tar nämligen svamp. Dessa medel hjälper inte om det rör sig om en virusinfektion, då behövs antivirala medel. Rådgör med din veterinär!

Munsvamp är smittsamt! Det är därför viktigt att desinficera bostaden noga då man behandlar mot munsvamp. Var noga med ex. pipen på vattenflaskan, och gallret till buren om de gnager på det. Även grenar och andra gnagvänliga tillbehör ska bytas ut eller rengöras.

Till vänster ses munsvampen mellan överläpparna, som sårskorpor. Till höger en vecka efter behandling, svampen är helt borta.

Till vänster ses munsvampen mellan överläpparna, som sårskorpor. Till höger en vecka efter behandling, svampen är helt borta.

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt