Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Kastration/Sterilisation

Att kastrera eller sterelisera är ett kirurgiskt ingrepp vilket innebär en stor risk för marsvinet. En kastrering/sterelisering gör endast att marsvinet inte kan befruka/bli befruktad, det påverkar inte marsvinets beteende på något sätt. Därför är kastrering INTE att rekommendera då två hanar inte samsas, eftersom det inte kommer att påverka deras beteende.

Att kastrera hanar är betydligt vanligare än honor. Det är ett enklare ingrepp, då pungkulorna (som ligger ytligt ute vid huden) tas bort. En hona som kastreras/stereliseras är däremot ett mer avancerat ingrepp, då man vanligtvis gör ett ingrepp i buken. Jag har dock hört talas om att det finns en ny metod för att kastrera honor genom att göra ett snitt från ryggen/sidan istället - en metod som ska vara mycket säkrare då man slipper öppna upp buken.

Om du funderar på att kastrera din marsvinshane, se till att hitta en bra och erfaren veterinär som utför ingreppet! Det är jätteviktigt att veterinären är duktig på marsvin, och har kastrerat marsvin tidigare med gott resultat. Marsvinet som ska kastreras måste dessutom vara i mycket god kondition (ej överviktig!) och inte för gammal.

Vilka risker involverar en kastrering?

Vid kastrering så sövs marsvinet ner. Den allra säkraste metoden för nedsövning är med hjälp av gas, men det är långt ifrån alla djursjukhus som har sådan utrustning. Annars sövs marsvinet ner med hjälp av olika sövningsmedel. Att bli nedsövt är riskabelt för ett så litet djur, då det är mycket känsligt för överdosering av sövningsmedel.

Under operationen, uppvaket och transporten hem är det mycket viktigt att marsvinet hela tiden hålls varmt! Annars kan marsvinet snabbt bli dåligt. Marsvinet kan få en engångsdos smärtstillande och antibiotika vid själva ingreppet. Vidare antibiotika behövs bara om inte såren läker som de ska, eller om marsvinet skulle börja må dåligt.

Marsvinet ska sedan bo på en liten yta, för att det ska röra sig så lite som möjligt. Man kan ha fleecetyg med handdukar uppepå som byts 2 ggr/dag som underlag, så ser man lätt eventuella blödningar och att marsvinet kissar och bajsar som det ska lättare. Lyft marsvinet så lite som möjligt i början, så att såren får läka ifred (endast när du gör rent och ev. stödmatar om det behövs), men kontrollera såren efter kastrationen dagligen. Det ska inte vara svullet, rödaktigt eller lukta illa. Många veterinärer syr inte igen såren utan lämnar dem öppna, för att vätska som samlas ska kunna dräneras av sig självt.

Om såren ser fina ut och läker som de ska, kan man låta marsvinet få tillgång till en större bur efter en vecka. Men vänta 4 veckor (från kastreringen) innan du sätter in honom till några honor, då det fortfarande kan finnas kvar spermier i hans system fastän pungkulorna är borttagna, det tar några veckor innan han helt säkert är steril.

Kastrationsbilder

Nedan följer bilder från en kastration på marsvinet Merlin. För att se fler bilder och läsa hela historian om kastrationen, kolla in http://www.merlinsmarsvin.se/

VARNING FÖR OTÄCKA BILDER! Bläddra inte ner längre på denna sida om du är känslig för operationsbilder.

Merlin har somnat. Visst är han söt?

Merlin har somnat. Visst är han söt?

Redo för ingreppet

Redo för ingreppet

"Före"-ingreppet bild

"Före"-ingreppet bild

Här tas den ena punkgkulan ut. Nr 1. Testikeln och Nr 2. Sädesledaren. Allt tas bort (det gulvita/ljusa är fett)

Här tas den ena punkgkulan ut. Nr 1. Testikeln och Nr 2. Sädesledaren. Allt tas bort (det gulvita/ljusa är fett)

Efter båda pungkulorna tagits bort sys det igen med endast två stygn på varje sida

Efter båda pungkulorna tagits bort sys det igen med endast två stygn på varje sida

Här ligger resultatet av operationen prydligt upplagt ;)

Här ligger resultatet av operationen prydligt upplagt ;)

Foto:Merlin, kastrationsbilderna används på denna sida med tillstånd.

Tusen tack att jag får använda bilderna på min sida!

Länktips
Cavy Spirit
Guinea Lynx

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt