Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Handmatning

När ett marsvin slutar att äta är det ofta mycket allvarligt, det måste få i sig näring och vätska snabbt för att ha en chans att klara sig. Försök att locka med marsvinets favoritföda, allt för att försöka stimulera marsvinet till att äta själv. Marsvinet är ett betande djur, vars mage är konstruerad för att äta många timmar om dygnet och för att i princip alltid ha mat i magen. Slutar marsvinet äta rubbas den inre balansen, och det kan gå förvånande fort från friskt marsvin till döende, när det väl slutar äta.

Detta kan du handmata marsvinet med:

  • Fortimel eller Semper näringsdryck (Finns att köpa på apoteket)
  • Dofilus (Bra för tarmfloran)
  • Hövatten (Bra för tarmfloran. Lägg hö i ett glas vatten och låt stå i kylskåpet över natten. Sila sedan bort höet, och du har gjort hövatten! Hövatten kan ges flera gånger om dagen, men det håller sig bara i 24 timmar, sedan måste man göra nytt)
  • Grönsaks- eller Fruktpuré (av ex. morot, äpple eller vad som finns hemma. Går också att köpa på barnmatsburk)
  • Vätskeersättning (jättebra om marsvinet är uttorkat, vid ex. diarré. Finns att köpa på apoteket)
  • Risavkok (Koka 1/2 dl ris i 4 dl vatten tills vattnet är simmigt, ca 10 minuter. Ges vid diarré)

Marsvinet måste få i sig näring och vätska ofta, gärna varannan till var tredje timma under dagen. Under natten kan man ha ett lite längre uppehåll, om inte läget är kritiskt.

Mängden det måste få i sig beror på marsvinets vikt och ålder, ett vuxet marsvin behöver naturligtvis mer än en unge. När det gäller näringsdryck är ungefär ½ dl per dygn att rekomendera till ett vuxet marsvin.

Hur får jag i marsvinet maten?

För att få i marsvinet maten använder du en dosspruta utan nål (finns på apoteket och djursjukhus).

Vissa marsvin är enklare medan andra är mer motsträviga, det gäller bara att ha lite tålamod! Vissa marsvin kan man ha sittandes framför sig på en handduk, medan man håller i dess huvud med ena handen och sticker in dossprutan i munnen med den andra. Men när det gälle de som är lite mer motsträviga, kan det vara lättare att vara två, en som håller i marsvinet och en som ger maten. Jag brukar göra såhär: linda in marsvinet lagom hårt i en handduk (så att det inte kan vända sig eller sprattla sig loss). Lägg det lite bakåt i ditt knä, med marsvinets mun mot dig. Det är nu mycket lättare att hantera, och till och med de mest motsträviga marsvin brukar gå bra att ge mat själv till på detta sätt.

Det kan vara lättare att få in dossprutan i munnen om du håller i marsvinets huvud just när du sticker in den. Stick sedan in dossprutans spets i munnen lite snett från sidan, så att maten rinner ner på tungan. Ta bara ett par droppar i taget, så att marsvinet hinner svälja! Spruta absolut inte i för mycket eller för fort, då finns risken att marsvinet kan få ner det i lungorna vilket kan resultera i lunginflammation.

När du fått i marsvinet rätt mängd, se till att det inte är kladdigt runt munnen, torka i så fall bort det. Det är inte skönt med kladdig intorkad mat runt munnen.

Gör till sist ren dossprutan och låt den torka till nästa gång.

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt