Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Att ge antibiotika

Läs noga på instruktionerna för att ge ditt marsvin rätt mängd antibiotika och hur ofta det ska ges!

De allra vanligaste formerna av antibiotika är i flytande form. Den ges med hjälp av en dosspruta (utan nål) som du troligtvis fått med tillsammans med antibiotikan (annars finns de på apoteket och på djursjukhus).

Skaka först flaskan för att se till att de aktiva substanserna finns i hela vätskan och inte ligger kvar på bottnen. Använd dossprutan för att få upp rätt mängd (var noga!)

Sedan kommer själva utmaningen; att få i marsvinet antibiotikan. Vissa marsvin är enklare medan andra är mer motsträviga, det gäller bara att ha lite tålamod! Det kan vara lättare att vara två, en som håller i marsvinet och en som ger antibiotikan. Jag brukar göra såhär: linda in marsvinet lagom hårt i en handduk (så att det inte kan vända sig eller sprattla sig loss). Lägg det lite bakåt i ditt knä, med marsvinets mun mot dig. Det är nu mycket lättare att hantera, och till och med de mest motsträviga marsvin brukar gå bra att ge antibiotika själv till på detta sätt.

Det kan vara lättare att få in dossprutan i munnen om du håller i marsvinets huvud just när du sticker in den. Stick sedan in dossprutans spets i munnen lite snett från sidan, så att antibiotikan rinner ner på tungan. Ta bara ett par droppar i taget, så att marsvinet hinner svälja! Spruta absolut inte i för mycket eller för fort, då finns risken att marsvinet kan få ner det i lungorna vilket kan resultera i lunginflammation.

När du fått i marsvinet rätt mängd, se till att det inte är kladdigt runt munnen, torka i annat fall bort det. Det är inte skönt med kladdig intorkad antibiotika runt munnen.

Gör till sist ren dossprutan och låt den torka till nästa gång.

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt