Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Frågelåda

«« Föregående sida      
Kristin  Kontakta Kristin
2007-aug-16 @ 20:04
Kommentera
 
Kristin  Kontakta Kristin
2007-aug-17 @ 10:30
Okej, tack!
Rose-Marie  Kontakta Rose-Marie
2007-aug-16 @ 21:38
Nej, har det slutat att blöda så läker det fint
Kristin  Kontakta Kristin
2007-jul-15 @ 15:07
Kommentera
 
Admin Elin
2007-jul-15 @ 20:10
Det låter som hudförhårdnader. Dessa kan du fila ner (eller klippa bort om det växt sig långt, dock filar man sista biten så man inte råkar klippa i tassen). Om du filar och smörjer in dem med jämna mellanrum så slipper du förhårdnader som växer.
Johanna  Kontakta Johanna
2007-jul-13 @ 12:44
Kommentera
 
Admin Elin
2007-jul-14 @ 15:54
Vad tråkigt att du förlorat din vän :( men det var bra att du tog honom till veterinären, och hjälpte honom så han slapp lida. Jag rekommenderar dig att behandla alla dina marsvin (inte bara burkompisen), då skabb kan smitta genom att du ex. klappar ett smittat marsvin och sedan klappar ett friskt. De kan vara smittade utan att det syns på dem ännu.

Talgkörteln tvättas med diskmedel. Man kan gnugga in lite diskmedel där och låta det sitta i 15-20 minuter, sedan brukar det vara lätt att få bort det "kladd" som kan sitta där.
Undrar  Kontakta Undrar
2007-jun-28 @ 19:05
Kommentera
 
Admin Elin
2007-jun-29 @ 13:21
Man kan köpa "smådjursschampo" på en djuraffär. Jag har också använt apotekets milda parfymfria tvål, vilket också har funkat bra. Se bara till att skölja ur allt noggrant, så att inte schamporester finns kvar i pälsen.

Talgkörteln sitter ca 2 cm bakom marsvinets kön/ändtarmsöppning, upp mot ryggen. När marsvinet "släpar" ändan i marken för att markera revir, är det talgkörteln som nuddar marken.
Matilda  Kontakta Matilda
2007-jun-23 @ 00:38
Kommentera
 
Admin Elin
2007-jun-23 @ 10:19
Jag brukar göra såhär med öronen: Först använder jag en oparfymerad våtservett i öronen, för att få ut det värsta. Sedan tar jag en tops doppad i lite matolja som jag kör runt i alla "veck" med, det brukar ta med allt smått som är kvar. Man ska dock inte peta djupt "in" i örat, utan det är endast ytterörat som rengörs. Om de inte vill sitta stilla kan du försöka ge dem något att äta under tiden, då brukar de kunna stå ut med det mesta.
Johanna  Kontakta Johanna
2007-jun-17 @ 22:28
Kommentera
 
Sanna & Merlin
2007-jun-22 @ 11:08
Johanna! Vad är det som får ditt marsvin att tyna bort? Om ett marsvin kliar sig så söker man väl veterinär direkt. Sen om ett marsvin har böjda klor visar det ju att du inte har klippt dom som man ska. Så mitt enda råd är att söka veterinär som då kan hjälpa marsvinet både med klådan och att få sina klor klippta.
Admin Elin
2007-jun-18 @ 11:02
Du måste ta ditt marsvin till veterinären genast, håller det på att klia sig och "tyna bort" behöver det medicinsk hjälp! Ju snabbare han får hjälp, desto större är chansen att han ska bli frisk, och desto mindre behöver han lida. Tigusspray biter varken på mjäll eller sellnic.

Att bygga bur och skaffa ny inredning kommer säkert marsvinet att uppskatta, men han måste ju bli frisk innan han kan uppskatta det.

Blodstoppande medel finns att köpa på apoteket. Jag hade klippt en liten bit i taget, en millimeter i taget. Så långt jag vågat. Man kan ju testa på en av klorna och klippa en millimeter i taget tills det börjar blöda, då vet man ungefär hur långt man kan klippa på de andra klorna. Men klipp lite i taget på de andra också, för säkerhets skull. Det gör ont på marsvinet att gå på klor som är för långa, så de måste klippas ner så långt som möjligt.
Johanna  Kontakta Johanna
2007-jun-17 @ 11:22
Kommentera
 
Admin Elin
2007-jun-17 @ 14:22
Pulporna är olika långa på olika marsvin. Om man sköter marsvinets klor regelbundet från det att det är litet växer sig inte pulprna särskilt långa, och klorna är korta och raka. Om man däremot inte sköter klorna, kan de bli långa och vridna.

Du måste klippa klorna på dem, trots att de gnäller. Oftast gnäller de inte för att de har ont, utan för att de tycker att det är obehagligt att vara fasthållna. Klipp ofta, så vänjer de sig och tycker inte att det är så obehagligt längre.

Om man skulle råka klippa för långt, så är inte det hela världen. Håll en papperstuss emot (gärna med blodstoppande medel) så slutar det strax att blöda.
Johanna  Kontakta Johanna
2007-jun-17 @ 11:20
Kommentera
 
Admin Elin
2007-jun-17 @ 14:18
Det här med att han tappar päls kan bero på att han har någon slags ohyra, undersök honom noggrant och se om han kliar sig eller mjällar. En veterinär kan ta skrapprov för sellnic. Sol i sig är inte farligt för marsvin, håll bara koll så att han har mycket skugga att kunna vara i, och att han inte blir överhettad. Om hans hud/öron blir påverkade kanske du får täcka hela buren så att han alltid är i skuggan.

Använd ett milt, oparfymerat schampo från apoteket, alternativt ohyreschampo om det visar sig att han har ohyra.
Johanna  Kontakta Johanna
2007-jun-12 @ 21:14
Kommentera
 
Admin Elin
2007-jun-13 @ 15:58
Hej! Det är lite svårare med mörka marsvinsklor, jag har själv två sådana marsvin. Man får helt enkelt klippa lite, lite i taget. Man kan också fila ner klorna sista biten.

Temperaturerna i stallet låter väl ganska bra, 24 grader är ju lite varmt, men dessa dagar är det ju lika varmt utomhus, så det är inte så mycket att göra åt mer än att se till att de är i skuggan och har friskt vatten. När det är varmt på dagarna trivs de bäst utomhus i en utebur :) Självklart med skugga och vatten.
«« Föregående sida      
Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt