Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Toxikos

Toxikos är en sjukdom som dräktiga marsvinshonor kan drabbas av. Det inträffar oftast i slutet av dräktigheten, eller under de första dygnen efter födseln. Oftast dör både honan och ungarna.

Näringsrelaterade orsaker

Toxikos kan ha två olika slags orsaker; den första är näringsrelaterad. Om en hona bär på en stor kull kan det mot slutet av dräktigheten bli så trångt utrymme kvar för magen att hon inte kan äta tillräckligt för att tillgodose sitt eget och sina ungars behov av näring. En stor kull kan också trycka på vissa blodkärl så att ungarna inte får tillräckligt mycket blod och dör som en följd av detta.

Miljörelaterade orsaker

Den andra typen av orsaker är de vanligaste, och det är miljörelaterade.

Faktorer som kan påverka utvecklandet av toxikos:

 • Felaktigt foder eller för långa perioder mellan utfodriingarna
 • För lite motion (för liten bostad)
 • Övervikt
 • Ålder
 • Stress på grund av att honan flyttas
 • Stress genom nya eller jobbiga burkompisar
 • Stressig miljö

Under slutet av dräktigheten växer ungarna fort och behöver mycket energi och näring för att utvecklas (speciellt om kullen är stor), och honan måste därför äta mycket. Om hon slutar att äta (på grund av någon faktor) kommer hennes kropp ur balans, och för att kompensera detta börjar hon använda sina egna kroppsreserver (fett). Tyvärr är det vanligt att honorna inte kan använda kroppserserverna i lagom mängd, utan frigör alldeles för mycket fett. Det är därför övervikt spelar stor roll i detta sammanhang –det finns ofta alldeles för mycket fett att använda. När för mycket fett (istället för socker) används, påverkas honans kropp och blod. Överblivet fett börjar lagras i levern, vilket tillslut gör att levern slutar fungera. Fettet påverkar också njurarna, och gör tillslut att de också slutar att fungera. Ju längre tiden går, desto sämre mår honan och desto mindre vill hon äta. Ungarna i hennes livmoder dör, vilket ytterligare försämrar hennes tillstånd. Förutom att honan förlorar aptiten och blir stillasittande, sitter hon ofta ihopsjunken och om man känner på hennes öron och fötter kan de kännas kalla.

Om toxikos upptäcks i ett tidigt stadium kan den gå att häva genom att tvångsmata honan! Du kan läsa mer om vad du kan mata henne med och hur du gör här.

Det finns ingen effektiv behandling av utvecklad toxikos. Att förlösa honan med kejsarsnitt är mycket riskfyllt, då honan i sitt dåliga tillstånd har mycket svårt att klara narkosen. I stället är det viktigt att i så hög utsträckning som möjligt förebygga sjukdomen från att bryta ut. Detta kan man göra genom att;

 • Tänk efter en gång till - Är det verkligen värt att utsätta honan för risken som en dräktighet innebär? Vad är syftet med kullen och vart ska ungarna ta vägen? En hona som slipper gå i avel slipper också risken för toxikos.
 • Avla bara på friska marsvin i bra kondition (ej överviktiga!)
 • Vänta inte mer än 3 månader mellan kullarna, och para inte en hona som är över 3 år
 • Undvik att utsätta dräktiga honor för stress. Låt dem bo kvar på samma ställe, använd samma foder och se till att hon alltid har mycket hö i buren, se till att ha det lugnt runtikring buren och se till att hon får bo med marsvin hon trivs tillsammans med.
Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt