Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Kalciumbrist

Eclampsi betyder kalciumbrist, och kan drabba dräktiga honor. Det är oftast strax innan födseln eller de närmaste dagarna efter födseln som honan drabbas (om honan har haft mjölkstockning och sedan får igång mjölken kommer ungarna vara mycket hungriga och dricka mycket, vilket kan orsaka kalciumbrist).

Det börjar med att honans muskler börja darra, för att sedan tillta och detta utvecklas till kramper. Om man inte agerar kommer honan att dö.

Så fort man märker symptomen på honan, ska man börja tvångsmata henne med kalcium  med pipett i munnen (kalcium-brustabletter finns på apoteket). Ge henne flera gånger den första timmen, märker du att hon börjar bli bättre så kan du ge en gång i halvtimmern. Efter några timmar ska förhoppningsvis kramperna och darrningarna ha upphört, men hon kommer att vara mycket trött.

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt