Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Handmatning

Om någon av ungarna i kullen inte går upp i vikt som den ska, eller om ungarna förlorar sin mamma behöver de handmatas. Man kan använda modersmjölksersättning för människor eller getmjölk. Mata dem med en pipett (spruta utan nål). Det är viktigt att inte spruta ner mjölken i halsen på dem, de kan då få ner det i lungorna. Droppa istället mjölken på läpparna så att de själva kan slicka i sig det. De första dygnen måste de ha mat ofta, varje-varannan timme, så mycket som de orkar äta (ca 0,3 ml i början och upp till 2 ml). Efter ett par dagar kan man glesa ut det till var 3:e-4:e timme, om man ser att ungen har god aptit och går upp i vikt som den ska. Torka alltid av ungen efter den har blivit matad, det är obehagligt att ha intorkad mjölk i pälsen.

Så småningom kan du försöka lära ungarna att äta från fat istället. Du kan då blanda ut mjölkersättningen med ex. vetegroddar och vetekli så att det blir som en gröt. Det är även nu viktigt att hålla ungarna rena då de gärna går i skålen och blir nerkladdade. Se till att ha hö och finstrimlade grönsaker tillgängliga så att de tidigt blir introducerade till vanlig marsvinsmat. Du bör ge dem mjölkersättning lika länge som de skille diat sin mamma, ca tre-fyra veckor. En förutsättning för att kunna sluta med ersättningen är så klart att de äter fast föda med god aptit och stadigt går upp i vikt.

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt