Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Dräktigheten

Jag kommer nedan att beskriva grundläggande information som rör avel. Jag vill dock påpeka att jag inte på något sätt vill uppmuntra till avel - Marsvins situation i dag innebär att det föds upp alldeles för många marsvin i förhållande till vad det finns nya hem. Detta resulterar i massor av hemlösa marsvin. Bedriv inte avel!

Jag tänker ändå att det kan vara bra att skriva lite om avel på denna sida eftersom det finns situationer då kunskapen kan behövas. Det finns marsvin som säljs där "skadan" redan är skedd - personer med låg kunskap och intresse som kanske köpt marsvinen i god tro hos en djuraffär och där det visar sig att det är en hona och en hane. En barnfamilj som vill ta en kull "på skoj" och som sedan inte särar på honor och hanar, där hela "familjen" bor tillsmmans och tyvärr både mamma och systrarna är dräktiga. Tar man hand om marsvin i en sådan situation är det viktigt att veta hur man på bästa sätt ska ta hand om honan och ungarna.

Honan och hanen

En dräktighet börjar naturligtvis alltid med en parning. Marsvin kan bli könsmogna så tidigt som vid 4-5 veckors ålder, men det är naturligtvis på tok för tidigt för marsvin att bli dräktiga då. Honor som blir dräktiga så tidigt är ju bara små ungar som behöver all energi för att själva kunna växa och utvecklas. För att en hona ska klara av den påfrestning som en dräktighet innebär, måste hon vara helt frisk och i bra kondition. Uppfödare brukar vänta till marsvinen är 6-10 månader innan de paras.

Parningen

Honor brunstar i ett dygn var 14:e till 16:e dag, och det är bara då hon kan bli befruktad. Hanen uppvaktar honan genom att kurra och vagga omkring svängandes med rumpan. Då honan inte brunstar jagar hon i väg honom, och kan vara ganska brutal mot honom, men det är normalt. När hon sedan brunstar parar han sig med henne.

Ingvar är kastrerad så det finns ingen risk för dräktighet här!

Ingvar är kastrerad så det finns ingen risk för dräktighet här!

Dräktigheten

Marsvin är dräktiga i ca 10 veckor (63-73 dygn). Det beror lite på hur stor kullen är (ju större kull desto kortare dräktighetstid och tvärtom). Såsmåningom kommer hennes mage att växa, och några veckor innan födseln kan man känna hur ungarna rör sig i magen på henne.

Det är jätteviktigt att man sköter sin dräktiga hona på rätt sätt:

  • Lyft henne så lite som möjligt, och mycket varsamt
  • Låt henne få bo kvar i sin bostad (se till att den är tillräckligt stor så att hon har möjlighet att röra på sig mycket!)
  • Låt henne bo kvar med sina burkompisar som hon trivs med
  • Låt inte hanen gå kvar hos henne (han kommer fortsätta försöka para sig med henne, vilket kan bli stressigt för henne)
  • Se till att det är lugn och ro kring hennes bostad
  • Se till att hon ALLTID har tillgång till fräscht hö och vatten
  • Hennes c-vitaminbehov tredubblas under dräktigheten, så se till att ge henne mycket c-vitaminrika grönsaker (se näringstabellen)
  • Var mycket uppmärksam på om hennes ätbeteende förändras. Så fort du ser att hon inte är pigg på att äta, börja stödmata henne då det kan vara ett tidigt tecken på toxikos.

Födseln

Marsvin föder ofta under dagtid. Något dygn innan födseln äger rum kan man känna att bäckenbenen känns lösa (längst nere vid svanskotan). Innan hon ska föda bildas det en glipa så att ungarna lättare ska kunna komma ut. Marsvin bygger inte bo som många andra djur, utan föder rätt upp och ner där de är.

En komplikationsfri födsel går rättså fort men beror naturligtvis på hur många ungar det är. En normal förlossning tar ca 15-20 minuter. Honan krystar och drar ut ungarna en och en genom att huka sig och dra fram ungen med tänderna. Varje unge slickas noggrant ren på fosterhinnor, och navelsträngen bits av. Hon kan även lyfta ungarna i nacken och släppa dem ganska brutalt, troligtvis för att få igång andningen. När födseln är färdig brukar honan äta upp moderkakorna. Detta gör de för att de innehåller nyttiga ämnen för honan, och för att inte lämna spår efter sig till "rovdjur".

Före födseln

Före födseln

Efter födselnfoto: Catarina Uusimäki

Efter födseln
foto: Catarina Uusimäki

Ungarnas första tid

En kull består vanligtvis mellan 1-6 ungar, vanligast är runt 3 ungar. De väger mellan ca 50-100 g då de föds. Väg alla ungar ofta för att se så att alla går upp i vikt som de ska. De första dygnen brukar de stå stilla i vikt, men sedan ska de öka lite varje dag. Gör de inte det kan man stödmata dem. Ungarna föds fullt utveckade, med öppna ögon, päls och tänder. De är färdiga små marsvin som redan första dygnet knatar runt i buren och undersöker sin omgivning. De diar sin mamma i ca tre veckor, men redan under de första dygnen brukar de börja smaka på fast föda. Marsvinsungar är vanligtvis pigga, skuttiga och oerhört nyfikna!

Hanarna blir könsmogna från 4 veckors ålder, då de måste säras från sin mamma och sina systrar. De kan med fördel flyttas till pappan eller annan vuxen hane så att de har en vuxet marsvin nära sig. Honorna kan gå kvar med sin mamma.

Uppfödare brukar sälja sina ungar från 5 veckors ålder. De bör absolut inte vara under 5 veckor gamla då de säljs, det skadar inte om de är några veckor äldre. Då har de hunnit lära sig ännu mer av sin mamma/pappa. Sälj aldrig ungarna ensamma om den som köper bara har tänkt att ha ett marsvin. Sälj alltid minst två, förutom om köparen redan har marsvin hemma som väntar. Marsvin ska alltid ha minst en marsvinskompis! Se till att marsivnsungarna (om du inte ska behålla dem själv) kommer till bra hem. Håll kontakt med de nya ägarna så du vet att marsvinen får det bra.

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt