Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Vilken ras?

Spelar det någon roll vilken ras man väljer?

Egentligen inte. Alla marsvin kräver i princip samma skötsel (förutom långhåren som kräver lite mer pälsvård). Vissa hävdar att temperamentet skiljer sig mellan olika marsvinsraser. Mina erfarenheter säger att det skiljer mer mellan individerna än vad det gör mellan de olika raserna.

Jag tror att det handlar mest om eget tycke och smak - ibland faller man bara för ett vackert ansikte, en tuff frisyr eller ett lugnt och gosigt marsvin. Om du inte ska ställa ut marsvinet i rasklass eller avla, så spelar det ingen som helst roll hur marsvinet ser ut. Huvudsaken är att du tycker om det och tycker att det är fint!

För mig är alla marsvin lika mycket värda, oavsett nyans, antal virvlar, strävhet på pälsen eller hur platta öronen är. Det är endast utseendemässiga egenskaper som vi människor hittat på och som inte har någon som helst funktion för djuret. Marsvin är individer, ett litet liv, med känslor och behov som vi ska ta hand om och sköta på allra bästa sätt, oberoende av hur det ser ut.

Det finns vissa hälsoproblem som är mer förekommande hos vissa raser. Ta gärna kontakt med några olika uppfödare av den ras du är intresserad av, och hör om de kunnat se några speciella hälsoproblem hos sina djur, eller om de känner till vanligt förekommande åkommor hos rasen.

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt