Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Varför?

Marsvin är helt underbara individer och familjemedlemmar, som finns som husdjur i många hem runtom i landet. Marsvin beskrivs ofta som lättskötta och barnvänliga, vilket jag inte helt kan hålla med om. Marsvin kräver både tid och kunskap från sin ägare för att må bra och för att bli tama. Låt gärna barn få hjälpa till med skötsel och få hantera marsvinen på ett säkert sätt under din uppsikt, men marsvin måste alltid vara en vuxens ansvar. Marsvin kan inte säga ifrån genom att bitas eller sprattla som många andra djur gör, vilket gör marsvin extra utsatta för oförsiktig hantering. Skaffa marsvin endast om du själv är intresserad och är beredd att ta hand om dem under hela deras levnadstid!

Blir marsvin tama?

Hur pass tama marsvin blir beror till stor del på hur mycket tid och intresse du lägger ner på dem. Marsvin är till sin natur bytesdjur och programmerade att fly från fara. Du måste därför närma dig och umgås med dina marsvin på ett lugnt och tryggt sätt för att vinna deras förtroende. Med tid och tålamod kan marsvin bli mycket tama och söker sig till dig. Marsvin lär sig snabbt skilja på de olika personerna i sin omgivning och kan skilja på ljudet av deras röster och steg. Marsvinsungar har ofta mycket spring i benen och har svårt att sitta still. Marsvin blir nästan alltid mer tama och mysigare med åren, flera av mina vuxna marsvin är så trygga att de ligger utsträckta i min famn och sover.

Var är det som är så speciellt med marsvin?

Jag skulle säga att en av de saker som är så speciellt med marsvin är att de är så sociala – flockdjur som de är i grunden kommunicerar de livligt med varandra med många olika slags ljud och kroppsspråk. Jag kan studera en marsvinsflock i timmar då det hela tiden händer något. De är också oerhört mysiga djur som gärna slappar i famnen framför tv:n på kvällarna. De är oerhört matglada och lär sig snabbt förknippa olika slags ljud med mat. Våra marsvin skriker så högt att vi hör dem ända ut i trappuppgången när vi sätter nyckeln i dörrlåset. Det finns såklart många fler saker som gör marsvin speciella och helt underbara att ha som familjemedlemmar.

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt