Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Vad skall man tänka på?

Marsvin är billiga att införskaffa - de kostar allt från inget till ett par hundralappar. Därför är det extra viktigt att noga tänka igenom sitt beslut att skaffa marsvin. När det gäller ex. hundköp som ofta går på många tusenlappar, tar de flesta reda på om de är allergiska och tänker igenom om de verkligen kommer att ha tid för en ny familjemedlem. En hund ses sällan som ett barns djur där barnet har hela ansvaret för skötsel och vård, då det är en självklarhet att en vuxen tar det största ansvaret. Tyvärr är det inte likadant för många marsvin, som helt lämnas över i barnens händer. Även om barnet har viljan och intresset för stunden så är risken stor att det ändras - och där sitter oönskade marsvin som utannonseras billigt eller bortskänkes...

Beslutar du dig för att skaffa marsvin är det du som vuxen som har det största ansvaret för att djuren sköts och har det bra. Skaffa inte marsvin om du inte själv är intresserad och beredd på att ta hand om dem om barnens intresse skulle avta!

Tid

Marsvin kan leva upp till 7-8 år! Har du möjlighet att ta hand om dem under så lång tid? Hur kommer ditt och familjens liv förändras framöver? Kommer ni att skaffa andra sällskapsdjur, eller kanske flytta?

Allergi

Ta reda på om du eller någon i familjen är allergiska innan du skaffar marsvin! Finns det tveksamheter kan man på vårdcentralen göra allergitest för att se om man är allergisk mot marsvin, hö o.s.v.

Engagemang

Har du den tid och det engagemang som krävs? Marsvin behöver utfodras minst två gånger om dagen, de behöver få komma ut och springa på golvet för att få motion om inte bostaden är väldigt stor, de behöver få bostaden städad och klorna klippta med jämna mellanrum. Sen måste du ju också ha tid att njuta av dem, lite gos varje dag måste man hinna med!

Ansvar

Marsvinsskötsel är alltid en vuxens ansvar! Lämna aldrig ansvaret för att sköta marsvin till ett barn. Låt gärna barnen vara med och hjälpa till, men det är alltid du som vuxen som har det största ansvaret.

Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt