Snabblänkar: Frågelåda, Blogg, Sök

Marvinets 13 "Snälla..." till sin ägare

 1. Snälla, rädda mig. Vi är så många marsvin vars ägare inte bryr sig om oss eller kan ha oss kvar. Köp mig från ett omplaceringshem eller direkt från mina gamla ägare. Köp mig inte från en djuraffärer, eller grossistuppfödare.

 2. Snälla, låt mig ha en marsvinskompis. Jag vill inte bo ensam, för jag är ett flockdjur. Jag blir mycket lyckligare om jag får ha en marsvinskompis.

 3. Snälla, låt mig få bo i ditt hem. Jag tål inte kyla och kan därför inte bo utomhus. Håll mig varm om vintern och sval om sommaren. Låt mig bo i ett rum där du ofta vistas, så att jag kan lära känna dig bättre och får vara med och se vad som händer.

 4. Snälla, låt mig bo på en stor yta. Jag vill kunna springa och skutta, för jag har så mycket spring i benen. Om du sätter mig i en liten bur kommer jag inte att kunna röra mig, och du kommer att tycka att jag är tråkig som bara sitter stilla.

 5. Snälla, ta reda på vad som är bra för mig att äta. Jag behöver fräscht hö varje dag, både för matsmältningens skull men även för att slipa ner mina tänder som växer konstant. Jag behöver mycket grönsaker som är fräscha och rika på C-vitamin, eftersom jag liksom du inte kan producera c-vitamin själv. Byt mitt dricksvatten varje morgon och kväll, så att jag när jag blir törstig kan dricka svalt och rent vatten.

 6. Snälla, lämna mig inte i buren hela dagarna, då blir jag uttråkad och deprimerad. Ta ut mig ur buren varje dag och låt mig springa på golvet. Se bara till så att det inte finns några farliga sladdar jag kan bita i, så att jag inte kan falla> ner för en trappa eller i något hål. Se också till att rummet är säkert från hundar, katter eller andra husdjur som du har.

 7. Snälla, ge mig inga springhjul eller träningsbollar. Dessa leksaker kan skada min rygg och mina fötter. Däremot gillar jag papperspåsar, handdukstält, rör och andra roliga leksaker. Jag gillar hus och tunnlar, där kan jag gömma mig en stund om jag blir lite rädd.

 8. Snälla, sköt om mig. Mina klor behöver klippas med jämna mellanrum. Min päls behöver tvättas om jag blivit smutsig, och om jag har långt hår behöver min päls kammas varje dag och gärna klippas ibland.

 9. Snälla, låt inte ett barn ta allt ansvar för mig. Jag kan inte bli bra omhändertagen av ett litet barn. Jag är ingen leksak. Det är du som vuxen som måste se till att jag får tillräckligt med mat, städa min bur, ser till att klorna blir klippta o.s.v. Låt ditt barn få hålla mig i sitt knä och klappa mig försiktigt, under din uppsikt. Jag har sköra ben, och tänder som lätt kan gå av. Fastän jag är liten, behöver jag starka händer som håller mig.

 10. Snälla, älska mig. Ha tålamod med mig. Jag är lite rädd i början, för i grund och botten är jag ett bytesdjur. Med tid och kärlek kommer jag såsmåningom att kunna slappna av, och visa dig tillgivenhet. Det behövs bara lite tid, tålamod och försiktighet, och jag kommer att ty mig till dig, för du är min trygghet. Ta upp mig i famnen varje dag, klappa mig och låt mig få känna din närhet.

 11. Snälla, lär känna mig och hur jag beter mig. Liksom alla andra levande varelser kan jag bli sjuk. Men i motsats till rovdjur, är det en instinkt för mig att försöka dölja min sjukdom och svaghet, så att jag överleva. Det är ditt ansvar att hålla koll på min vikt, hålla koll på om jag är kall och när jag är för varm. Lär dig känna till min kropp och hur min päls känns. Känn igen blankheten i mina ögon och mina örons känslighet. Lägg märke till när något är fel.
  För min skull, lär känna mig.

 12. Snälla, låt mig åldras med värdighet. Fastän jag är gammal, behöver det inte betyda slutet om jag blir sjuk. Ta mig till veterinären, precis som du skulle göra om jag vore några år yngre. Min ålder är ingen ursäkt för att inte ta mig till veterinären. Kanske är 5-7 år för dig bara ett ögonblick, men för mig är det en hel livstid. Jag är tacksam för alla år du tog så bra hand om mig, för att du ville mitt bästa.

 13. Snälla, låt mig inte lida. Är jag mycket sjuk och du vet att mina marsvinsår är gångna, låt mig få ett värdigt slut. När du har gjort allt du kan, men märker att jag har gett upp, låt mig få somna in och slippa lida mer. Jag ska minnas allt gott du gjort för mig, och jag ska vänta på dig på andra sidan regnbågsbron.

(Denna text har jag hittat på Guinealynx, den är skriven av en tjej som kallar sig Pooka and Pixie, och jag har här fritt översatt den till svenska. Jag tycker att den är mycket tänkvärd!)


Copyright (©) gäller alla texter och bilder på denna webbplats. Det innebär att det är förbjudet att kopiera texter och bilder och använda dessa på något sätt utan mitt tillstånd. Respektera detta tack!Platsöversikt